top of page

Groupe de SOCIAL EBENE

Public·26 membres
Daniel Miller
Daniel Miller

Udhëzues praktik për të shkruar një letër referimi profesionale në gjuhën shqipe - Format dhe këshilla


Leter reference pune ne shqip shembull
Një letër referimi është një dokument që rekomandon një person për një pozitë pune, studimi ose një mundësi tjetër. Një letër referimi mund të jetë e dobishme për të treguar aftësitë, arritjet dhe karakterin e një kandidati potencial. Një letër referimi mund të vijë nga një ish-punëdhënës, një mësues, një koleg ose një person tjetër që ju njeh mirë.
Leter reference pune ne shqip shembullNē kētē artikull, do tē shpjegojmē se çfarē ështē njē leter referimi, kur kērkohet, si tē kērkojmē dhe si tē shkruajmē nje leter referimi per dikē tjeter. Do tē japim edhe nje shembull konkret te nje leter referimi ne gjuhen shqipe.


Çfarē ështē nje leter referimi dhe kur kērkohet?
Njē leter referimi ēshtē nje dokument qē rekomandon nje person per nje pozite pune, studimi ose nje mundesi tjeter. Nje leter referimi mund te jete e dobishme per te treguar aftsit, arritjet dhe karakterin e nje kandidati potencial. Nje leter referimi mund te vije nga nje ish-punedhenes, nje mesues, nje koleg ose nje person tjeter qe ju njeh mire.


Nje leter referimi zakonisht kerkohet kur:


 • Ju aplikoni per nje pozite pune ose pranohesh profesionale • Ju aplikoni per nje program studimi ose burs ne universitet • Ju aplikoni per nje vize ose leje qendrimi ne nje vend te huaj • Ju aplikoni per nje grant ose fondim per nje projektNje leter referimi mund te ndihmoj per te:


 • Shtuar besueshmerine tuaj si kandidat • Nxjerre ne pah aftsit dhe cilsit tuaja relevante • Dhene prova konkrete per arritjet tuaja • Krijuar nje lidhje mes ju dhe organizats qe po aplikoni • Dalluar ju nga kandidatet e tjereSi tē kērkojmē nje leter referimi nga dikush?
Para se te kerkojme nje leter referimi nga dikush, duhet te bejme disa hapa paraprake:


 • Zgjidhni personin e duhur per tu referuar. Ju duhet te zgjidhni dike qe ju ka njohur mire ne kontekstin profesional ose akademik, qe ka punuar me ju ne projekte ose aktivitete relevante, qe ka autoritet ose reputacion ne fushen tuaj dhe qe mund te flase me entuziazem per ju. • Kontaktoni personin qe keni zgjedhur dhe pyetni nese jane te gatshem dhe te disponueshem per t'ju dhene nje leter referimi. Bejeni kete me respekt dhe me kohe. Mos prisni deri ne momentin e fundit per t'ju kerkuar dikujt nje leter referimi. Ju duhet t'u jepni personit te zgjedhur mjaftueshem kohe per t'ju shkruar nje leter cilesore. • Jepni personit informacione te nevojshme per t'ju shkruar nje leter referimi. Kjo perfshin pozicionin ose mundesine qe po aplikoni, afatin e aplikimit, formatin dhe menyren e dergimit te letrave, CV-ne tuaj aktualizuar dhe cdo informacion tjeter qe mund t'ju ndihmoj personit t'ju rekomandoj me mire. • Falenderoni personin per miresjelljen dhe bashkepunimin. Tregoni se sa e vleresoni ndihmen e tyre dhe se sa i rendesishem eshte kontributi i tyre per suksesin tuaj. Ju gjithashtu mund t'u ofroni ndihme reciproke nese kane nevoje.Si tē shkruani nje leter referimi per dike tjeter?
Nese jeni te kerkuar per te shkruar nje leter referimi per dike tjeter, ju duhet te ndiqni disa rregulla te thjeshta per te bere nje leter te mire dhe te besueshme. Ja disa hapa qe mund te ndiqni:


Format dhe strukturė e nje leter referimi
Nje leter referimi duhet te jete e shkurter dhe e qarte, jo me shume se nje faqe. Ju duhet te perdorni nje format zyrtar te biznesit per te shkruar letrat tuaja. Kjo do te thote se:


 • Ju duhet te vendosni informacionet tuaja te kontaktit ne krye te faqes (emri, adresa, numri i telefonit dhe emaili) • Ju duhet te vendosni daten kur po e shkruani letrn • Ju duhet te vendosni emrin dhe adresen e marresit ne fillim te letrave (nese e dini) • Ju duhet te perdorni nje pershendetje formale si "I/e nderuar Zonje/Zoteri" ose "Pershendetje" (nese nuk e dini emrin e marresit) • Ju duhet te perfundoni me nje pergjigje formale si "Me respekt" ose "Me nderime"```html letrën tuaj me emrin tuaj dhe pozitën tuaj (nëse është e aplikueshme)


Një shembull i një formati të letrës referuese mund të jetë si më poshtë:


Emri Mbiemri Adresa Numri i telefonit Emaili Data Emri Mbiemri i marrësit Titulli i marrësit Kompania/Organizata e marrësit Adresa e marrësit I/e nderuar Zonjë/Zotëri (ose Pershendetje), Paragrafi 1: Shpjegoni lidhjen tuaj me personin që po e rekomandoni, si e njihni atë/ato, sa kohë e keni njohur atë/ato dhe pse jeni të kualifikuar për të shkruar një letër referimi për të. Paragrafi 2: Jepni informacion specifik për personin për të cilin po shkruani, përfshirë pse ata janë të kualifikuar, çfarë mund të kontribuojnë dhe pse po jepni një letër referimi. Përdorni shembuj konkret për të folur për aftësitë, arritjet dhe karakterin e tyre. Paragrafi 3: Përmbledhni pikat kryesore të letrës suaj dhe tregoni se si mund të kontaktoheni për më shumë informacion ose për të konfirmuar referencën tuaj. Falenderoni lexuesin për kohën dhe vëmendjen e tyre. Me respekt, Nënshkrimi juaj Emri Mbiemri Pozita juaj (nëse është e aplikueshme)


Pika kryesore qē duhet tē pērfshini nē nje leter referimi
Kur shkruani nje leter referimi per dike tjeter, ju duhet te jeni te qarte dhe te sinqerte ne permbajtjen tuaj. Ju duhet te fokusoheni ne keto pika kryesore:


 • Aftesite dhe cilsite e personit qe po e rekomandoni. Ju duhet te jepni prova konkrete per ato, si shembuj te projekteve, detyrave ose rezultateve qe personi ka arritur ose kontribuar. • Pershtatshmria e personit per poziten ose mundesine qe po aplikon. Ju duhet te tregoni se si personi ploteson kriteret dhe kerkesat e punedhenesit ose organizates. Ju gjithashtu duhet te theksoni se cfare vlerash shtese mund te sjelle personi ne vendin e punes ose ne komunitet. • Personaliteti dhe karakteri i personit qe po e rekomandoni. Ju duhet te pershkruani se si personi eshte ne bashkepunim me te tjeret, si zgjidh problemet, si menaxhon stresin dhe si tregon iniciative dhe liderim. Ju gjithashtu duhet te permendni cdo tipar pozitiv qe personi ka, si p.sh. etika e punes, integriteti, kreativiteti, etj.Shembull i njē leter referimi per punē
Ja nje shembull i nje leter referimi per pun ne gjuhen shqipe:


Arta Gashi Rruga Bajram Curri, Nr. 12 10000 Prishtine Kosove +383 44 123 456 arta.gashi@email.com 15 Tetor 2021 Linda Berisha Menaxhere e Burimeve Njerezore Kompania ABC Rruga Agim Ramadani, Nr. 5 10000 Prishtine Kosove I/e nderuar Zonje Berisha, Me ane te kesaj letre une dua te rekomandoj zotin Erion Krasniqi per poziten e inxhinierit te softuerit ne kompanine tuaj ABC. Une kam punuar me zotin Krasniqi per tre vite ne kompanine XYZ, ku une isha menaxheri i projekteve dhe ai ishte nje nga inxhinieret me te talentuar dhe me te motivuar ne ekipin tim. Zoti Krasniqi ka demonstruar nje nivel te larte te njohurive dhe aftesive teknike ne fushen e zhvillimit te softuerit. Ai ka qene pergjegjes per krijimin, testimin dhe mirembajtjen e disa aplikacioneve web dhe mobile qe jane perdorur nga mijera kliente ne tregun lokal dhe rajonal. Ai ka perdorur me sukses gjuhe programimi si Java, Python, C# dhe Ruby, si dhe ka perdorur teknologji moderne si cloud computing, machine learning dhe blockchain. Ai gjithashtu ka qene i afte te zgjidhe probleme komplekse dhe te gjeje zgjidhje kreative dhe efikase. Zoti Krasniqi eshte nje punetor i palodhur dhe i perkushtuar qe gjithmone ka arritur afatet dhe standardet e caktuara. Ai eshte nje bashkepunetor i shkelqyer qe komunikon mire me koleget dhe klientet. Ai eshte nje lider i lindur qe mund te udheheqe dhe te motivoje njerzit rreth tij. Ai eshte gjithashtu nje person i sjellshem, i respektueshem dhe i etikshem qe meriton besimin dhe admirimin e te gjitheve. Une besoj se zoti Krasniqi do te jete nje shtese e madhe per kompanine tuaj ABC dhe do te kontribuoje ne rritjen dhe suksesin tuaj. Ai ka potencialin dhe ambicien per te arritur rezultate te shkelqyera ne cdo sfide qe do t'i vihet para. Une ju rekomandoj fuqimisht ta merrni ne konsiderate per poziten e inxhinierit te softuerit. Nese keni ndonje pyetje ose deshironi me shume informacion rreth zotit Krasniqi, ju lutem mos hezitoni te me kontaktoni ne numrin +383 44 123 456 ose ne emailin arta.gashi@email.com. Ju falenderoj per kohen tuaj dhe vemendjen tuaj. Me respekt, Arta Gashi Menaxhere e Projekteve Kompania XYZ


Kēshilla per tē shkruar nje leter referimi efektive
Per ta bere letrn tuaj referimi sa me efektive dhe bindese, ju duhet te merrni parasysh disa keshilla:


Perzgjidhni personin e duhur per tu referuar
Kur zgjidhni personin qe do t'ju referoje, sigurohuni qe ai/ajo:


 • Te jete i njohur me punen tuaj ose studimet tuaja • Te jete i besueshem dhe i respektuar ne fushen tuaj • Te jete i gatshem dhe i disponueshem per t'ju dhene nje leter referimi • Te jete pozitiv dhe entuziast per t'ju rekomanduarJini specifik dhe konkret ne pershkrimet tuaja
Kur shkruani nje leter referimi per dikend tjeter, sigurohuni qe:


 • Te jepni fakte dhe shifra per t'i mbetur argumenteve tuaja```html li>Te perdorni fjalor specifik dhe teknik qe tregon njohurine tuaj ne fushen perkatese


 • Te evitoni pergjithesime dhe klishe qe mund te ulin besueshmerine tuajPerdorni nje ton pozitiv dhe profesional
Kur shkruani nje leter referimi per dikend tjeter, sigurohuni qe:


 • Te tregoni entuziazem dhe mbeshtetje per personin qe po rekomandoni • Te theksoni cilesite dhe vlerat e personit qe po rekomandoni • Te jeni te sinqerte dhe te ndershme ne vleresimin tuaj • Te respektoni rregullat e gramatikes dhe drejtshkrimit • Te perdorni nje gjuhe te qarte dhe te thjeshteKorrigjoni dhe redaktoni letrn tuaj para se ta dergoni
Kur keni perfunduar shkrimin e letrës suaj referimi, ju duhet ta rishikoni dhe ta redaktoni atë për të siguruar që nuk ka gabime ose mospërputhje. Ju duhet të kontrolloni:


 • Nëse informacionet tuaja të kontaktit dhe të marrësit janë të sakta dhe të plotësuar • Nëse përmbajtja e letrës suaj është në përputhje me pozicionin ose mundësinë që personi po aplikon • Nëse keni përdorur një format zyrtar dhe një ton profesional • Nëse keni përfshirë të gjitha pikat kryesore që duhet të përmendni në një letër referimi • Nëse keni korrigjuar gabimet gramatikore, drejtshkrimore ose stilistike • Nëse keni bërë letrën tuaj sa më të shkurtër dhe të qartë të jetë e mundurPērfundim dhe thirrje per veprim
Nē fund tē letrēs suaj referimi, ju duhet tē pērfundoni me nje paragraf pērfundimtar ku ju:


 • Pērmbledhni pikat kryesore tē letrēs suaj dhe falenderoni lexuesin pēr kohēn dhe vēmendjen e tyre • Tregoni se si mund tē kontaktoheni pēr mē shumē informacion ose pēr tē konfirmuar referencën tuaj • Ju lutemi lexuesit tē marrin nē konsideratē personin qē po rekomandoni dhe t'i japin atyre njē mundesi pune ose studimiNjē shembull i njē paragrafi pērfundimtar mund tē jetē si mē poshtē:


Pasqyra e zotit Krasniqi si inxhinier i softuerit është e jashtzakonshme dhe unë jam i bindur se ai do të jetë një aset i çmuar për kompaninë tuaj ABC. Ai ka demonstruar një nivel të lartë të profesionalizmit, kreativitetit dhe pasionit në punën e tij. Unë ju rekomandoj me forcim ta merrni në konsideratë për pozitën e inxhinierit të softuerit. Nese keni ndonje pyetje ose deshironi me shume informacion rreth zotit Krasniqi, ju lutem mos hezitoni te me kontaktoni ne numrin +383 44 123 456 ose ne emailin arta.gashi@email.com. Ju falenderoj per kohen tuaj dhe vemendjen tuaj. Shpresoj se do te jepni zotit Krasniqi nje mundesi per te treguar aftesite e tij ne kompanine tuaj. Me respekt, Arta Gashi Menaxhere e Projekteve Kompania XYZ


FAQs (Pyetje me te shpeshta)
Mbasi keni perfunduar shkrimin e letrave tuaja referuese, ju mund te keni disa pyetje te metejshme rreth tyre. Ja disa nga pyetjet me te shpeshta qe mund te keni: • Cfare duhet te bej nese nuk kam asnje reference?Nese nuk keni asnje reference, ju duhet te filloni te krijoni disa. Mundohuni te gjeni dike qe ka punuar me ju ne nje projekt, aktivitet ose vullnetarizem, qe ka ndjekur nje kurs ose trajnim me ju, ose qe ka njohuri per aftesite dhe arritjet tuaja. Mundohuni te zgjidhni dike qe eshte i respektuar ne fushen tuaj ose ka nje titull akademik ose profesional. Kontaktoni personin dhe pyetni nese jane te gatshem te jene reference per ju. Jepini atyre informacione rreth pozites ose mundesise qe po aplikoni dhe CV-ne tuaj. Falenderojini atyre per ndihmen e tyre.


 • Cfare duhet te bej nese punedhenesi im i tanishem nuk di se po kerkoj pune tjeter?Nese punedhenesi juaj i tanishem nuk di se po kerkoj pune tjeter, ju duhet te jeni te kujdesshem kur zgjidhni referencat tuaja. Mos zgjidhni dike qe mund ta informoje punedhenesin tuaj pa lejen tuaj. Zgjidhni dike qe eshte i besueshem dhe i diskret. Mundohuni te zgjidhni dike qe ka punuar me ju ne nje kompani apo organizate tjeter, ose dike qe ka lidhje me fushen apo industrine ku po aplikoni. Shpjegoni situaten tuaj referencave tuaja dhe kerkojini atyre te mos flasin me punedhenesin tuaj pa u konsultuar me ju.


 • Cfare duhet te bej nese kam me shume se tre reference?Nese keni me shume se tre reference, ju duhet te zgjidhni ato me te mirat dhe me te relevante per poziten ose mundesine qe po aplikoni. Mos perdorni me shume se tre reference sepse mund te ngarkoni punedhenesin apo organizaten me informacione te teperta. Zgjidhni referencat qe mund te flasin me mire per aftesite, arritjet dhe karakterin tuaj. Zgjidhni referencat qe jane nga burime te ndryshme, si p.sh. ish-punedhenes, mesues, kolege, etj.


 • Cfare duhet te bej pasi te dergoj letrat e referimit?Pasi te dergoni letrat e referimit, ju duhet te ndiqni disa hapa:


 • Kontrolloni nese letrat jane arritur tek marresi ne kohe dhe ne formatin e duhur. • Falenderojini referencave tuaja per bashkepunimin dhe ndihmen e tyre. • Njoftojini referencave tuaja per rezultatin e aplikimit tuaj. • Mbani lidhjen me referencat tuaja per raste te ardhshme.```html kontaktoje referencat e mia?


Nese marresi deshiron te kontaktoje referencat tuaja, ju duhet te jeni te pergatitur per kete mundesi. Ju duhet te:


 • Njoftojini referencat tuaja se marresi mund t'i kontaktoje dhe t'u jepni informacione rreth pozites ose mundesise qe po aplikoni. • Sigurohuni qe referencat tuaja jane te disponueshme dhe te gatshme per te folur me marresin. • Kerkojini referencave tuaja te jene te sinqerta dhe pozitive ne komentet e tyre. • Falenderojini referencave tuaja pasi te flasin me marresin.Pērfundim
Nje leter referimi eshte nje dokument i rendesishem qe mund te ndikoje ne fatin e aplikimit tuaj per pune ose studime. Prandaj, ju duhet te jeni te kujdesshem kur zgjidhni, kerkoni dhe shkruani letrat tuaja referuese. Nese ndiqni formatin, strukturen dhe keshillat qe ju kemi dhene ne kete artikull, ju do te jeni ne gjendje te krijoni nje leter referimi cilesore dhe efektive qe do t'ju ndihmoje te arrini objektivat tuaja.


Shpresojme se ky artikull ju ka ndihmuar te mesoni se si te shkruani nje leter referimi per pune ne gjuhen shqipe. Nese keni ndonje pyetje ose koment, ju lutemi na shkruani ne seksionin e komenteve me poshte. Ju urojme suksese ne aplikimet tuaja!


FAQs (Pyetje me te shpeshta)
 • Cfare eshte dallimi midis nje leter referimi dhe nje leter rekomandimi?Nje leter referimi dhe nje leter rekomandimi jane dy terme qe shpesh perdoren si sinonime, por kane disa dallime. Nje leter referimi eshte nje dokument qe thjesht konfirmon faktet rreth personit qe po rekomandoni, si p.sh. emrin, poziten, punedhenesin, kohezgjatjen e punesimit, etj. Nje leter rekomandimi eshte nje dokument qe vlereson aftesite, arritjet dhe karakterin e personit qe po rekomandoni, duke dhene shembuj dhe arsye se pse ata jane te pershtatshem per poziten ose mundesine qe po aplikon. Nje leter rekomandimi eshte me personale dhe me bindese se nje leter referimi.


 • Cfare duhet te bej nese nuk kam asnje reference profesionale?Nese nuk keni asnje reference profesionale, ju duhet te kerkoni reference personale. Keta jane njerez qe ju njohin mire ne jeten tuaj personale dhe mund te flasin per cilesite tuaja si p.sh. etika e punes, integriteti, besueshmeria, etj. Keta mund te jene miq, familjare, fqinj, anetare te komunitetit, etj. Por mos perdorni dike qe ka lidhje gjaku me ju ose qe jeton me ju sepse kjo mund te ul besueshmerine tuaj. Zgjidhni dike qe ka njohuri per aftesite dhe arritjet tuaja qe lidhen me poziten ose mundesine qe po aplikon.


 • Cfare duhet te bej nese marresi nuk me kerkon asnje reference?Nese marresi nuk ju kerkon asnje reference, ju nuk duhet t'i dergoni atyre pa u pyetur. Kjo mund te duket si nje hap i panevojshem ose i padashur nga ana juaj. Megjithate, ju duhet te pergatisni disa reference ne rast se marresi do t'ju kerkonte ato me vone. Zgjidhni disa njerez qe mund t'ju referojne ne menyre pozitive dhe profesionale dhe informojini ata per aplikimin tuaj. Mbajini ata ne dijeni per procesin tuaj aplikues dhe falenderojini ata per gatishmerine e tyre per t'ju ndihmuar.À propos

Bienvenue dans le groupe ! Vous pouvez communiquer avec d'au...

membres

bottom of page